Kóny: Gasztronómia (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Kóny klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1011 fő
  • Képek - 8089 db
  • Videók - 708 db
  • Blogbejegyzések - 139 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Kóny klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kóny klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1011 fő
  • Képek - 8089 db
  • Videók - 708 db
  • Blogbejegyzések - 139 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Kóny klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kóny klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1011 fő
  • Képek - 8089 db
  • Videók - 708 db
  • Blogbejegyzések - 139 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Kóny klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kóny klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1011 fő
  • Képek - 8089 db
  • Videók - 708 db
  • Blogbejegyzések - 139 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,

Kóny klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronómia

Ezt a témát Horváth Dezső indította 13 éve

"Aki magyar addíg eszik, míg a koporsóba teszik!"
Háziasszonyoknak, műkedvelőknek: újat, olcsón, gyorsat, finomat, nó és egészségeset!

Hozzászólások eddig: 12

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Halász Norbert üzente 8 éve

Augusztus 20. alkalmából ajánlok egy kisfilmet szeretettel a kenyérsütésről. A kenyér kemencében és vadkovásszal készült, de otthoni sütőben is elkészíthetitek:

https://www.youtube.com/watch?v=BA47uaNP3HQ

Válasz

H T üzente 8 éve

Megpróbálom kicsit megrázni ezt a fórumot.:)

Itt nagyon sok érdekes gasztrocikket olvashattok és főzős videóval találkozhattok, természetesen hozzá is lehet szólni a receptekhez:)

www.foodflash.hu

Válasz

Horváth Dezső üzente 13 éve

Kitűnő előétel svéd recept után.

Vegyünk egy jókora -nyers- lazacfilét.
Bőrével lefelé fóliára helyezzük. 2 kanál tengeri sóval, 1 kanál barnacukorral, frissen reszelt tormával, frissen reszelt céklával, reszelt citromhéjjal és kaporral bedörzsöljük, meglocsoljuk 1-2 cent snapsszal és a fóliával szorosan, légmentesen becsavarjuk. Valamilyen nehezékkel (kb. 2 kg.) lenyomatva két napra hűtőszekrénybe
tesszük. A só kiszívja a húsból a nedvességet, így akár egy hétig is eláll.
Levágjuk a bőrét és vékonyan szeleteljük.

Hozzá öntetet készítünk:
Tejföllel, magos mustárt, vagy dijoni mustárt, kaprot és frissen őrölt tarkaborsot összekeverünk.

Friss salátával tálaljuk:
Kígyóuborka, jégcsapretek, újhagyma, sárgarépa, fejessaláta, kapor, ecet, olivaolaj, víz, bors, fokhagyma.

Válasz

Horváth Dezső üzente 13 éve

Zöldfűszeres pisztráng foliában

Egészben, vagy filézve készíthetjük és természetesen nem csak pisztrángból. A süllőből is kitűnő..

A halat beirdaljuk. Oldalait, belsejét borsozzuk. Inkább ajánlom a fehérborsot.
Egy nagy vágódeszkán, kb. 45 %-ban bazsalikomot, 35 %-ban turbolyát, 20% citromfüvet (természetesen frisset) egy nagy késsel összedarabolunk. Mint a petrezselymet.
Lehetőleg nagyszemű tengerisóval meghintjük és alaposan összekeverjük.
Ebbe a zöldfűszer keverékbe hempergetjük a halakat, melyeket alufóliába csavarunk és grillen, vagy rost sütőn, esetleg a tábortűz parazsában néhány perc alatt elkészítünk.

Válasz

Horváth Dezső üzente 13 éve

Citromos almaleves

1 kg alma, 1 kissebb -vagy 1 fél citrom, 2 dl tejszín, diónyi vaj, 1 adag vanília fagylalt, csipetnyi só, fahéj,
szegfűszeg.

A vajon megpároljuk a lehéjazott, szeletelt almát. Vízzel felengedjük, sózzuk és 10 percig forraljuk.
Egy másik edénybe kevés forróvízben elkeverjük a fahéjat, a szegfűszeget és a citrom reszelt héját.
Mielőtt levennénk a levest a tűzről, beleőntjük a tejszínt. Óvatos keverés mellett, hagyjuk egyet rottyanni.
Szűrőn keresztül beleöntjük a fűszeres levet, és a kifacsart citromlevet ízlés szerint (nem kell mindet).
Lehűtjük és a fagylaltal tálaljuk. Mentalevéllel díszíthetjük.

Válasz

Horváth Dezső üzente 13 éve

Erőleves

Macerásan hangzik. A főzési idő 4,5-5 óra. De, az íze és a hatása (másnaposság ellen)...

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségben csinálni. 3 liter vízhez 4 tojásfehérje kell.
Fél kiló marhahúst gorombára darálunk. Fele annyi szárnyasaprólékot és néhány ritka marhacsontot (lapocka, borda, amelyek nem tartalmaznak csontvelőt) feldarabolunk, leforrázzuk és megmossuk.
Sárgarépa, petrezselyemgyökér -nekem csak: fehérrépa-, zeller, kelkáposzta, gomba, megtisztítva és darabolva kell, hogy a levesbe kerüljön. Vöröshagyma kettévágva, és ha lehet, elvágott felüket kissé pirítsuk le, ez hozzájárul a leves aranysárga színéhez. Fokhagyma tisztítva egészben, csak úgy a paradicsom és a paprika.
Fazékba a tojásfehérjét kissé felverjük. 1 ek. paradicsompürével, kevés vízzel tovább keverjük, majd belekerülnek sorban az anyagok. A darált marhahús, a zöldségek, a csirkeapró, a csont, a fűszerek - só, egészbors-, vöröshagyma, gomba és egy kevés víz. Alaposan elkeverjük fakanállal és csak ezután ragadunk kovakövet, vagy öngyújtót, helyenként gombot, felcsavarva kilencesre..
Gyakori kevergetés mellett forraljuk fel, amikor ez megvan, beletesszük a zellerzöldet és a petrezselyemzöldjét és lehalkítjuk. Lassú tűzön elkezdjük, 4,5-5 órán keresztül főzzük. Rövidesen azt tapasztaljuk, hogy -ÚRISTEN MINDJÁRT DÉL ÉS A MÁSODIKHOZ MÉG NEM IS KEZDTEM HOZZÁ!- feljön a leves tetejére a tojásfehérjével összefogott "cucc". Semmi baj, nem kell keverni.
A kész levest a tűzhelyről levéve 15 percig pihentetjük. Merítőkanál segítségével, tiszta, vizezett konyharuhával bélelt szűrőn keresztül leszűrjük. A leves tetejéről a zsírt kanállal lemerjük. A maradék zsírcseppeket a leves tetejére helyezett papírszalvétákkal itatjuk fel.
Szükség szerint sózzuk.
Levesbetétként a hagyományos levestészták mellett/helyett, adhatunk csíkokra vágott palacsinta tésztát, borsót, zöldbabot és csirágot, tojáskocsonyát vagy tojás sárgáját.
De ne feledjük tálaláskor frissen vágott petrezselyemzöldel meghinteni!
Nyáron lehűtve, hidegen is fogyasztható!

Válasz

A fiatalember, akitől ezeket a kiváló recepteket kapjuk, nyolcadik osztályos korában ezt írta egy osztályfőnöki kérdésre: "azért szeretnék szakács lenni, mert szeretek főzni, szeretem az ínyenceket."

Válasz

Horváth Dezső üzente 13 éve

Francia hagymaleves

Személyenként 1-1 nagy fej vöröshagymát számoljunk.
Eredetileg, vöröshagyma és medvehagyma kellene bele, de utóbbi helyett lilahagymát szoktam..
Vajon megpároljuk a félbe, majd szeletekre vágott hagymákat.
Ha ezzel megvolnánk, apróra darabolt fokhagymát teszünk bele és megszórjuk liszttel.
Gyarorlatilag világos rántást készítünk. Felengedjük -előző napi- húslével, vagy csontlével, ezek hiányában vízzel és egy erőleveskockával.
Sóval, fehérborsal ízesítjük. Amint felforr máris kész!
Reszeltsajtra és pirított kenyérkockákra merjük.
Próbáljk csak ki!

Válasz

Horváth Dezső üzente 13 éve

Párolt marhasült

Felsált, gömbölyű felsált vagy fehérpecsenyét (mikor melyik akciós a tescóba :)) használjunk. Kb 60 dkg 4 főre. Készíthetjük egy darabban és a végén a mártásból kiemelve szeleteljük, vagy (1x1x4 cm) felcsíkozva.
A húst lisztbe forgatjuk és kiolvasztott szalonna zsírján, hirtelen átforgatjuk, elősütjük. Kiemeljük, félretesszük.
A zsírban barnamártást készítünk. Vékonyra felkarikázott sárgarépa, fehérrépa, zeller, gombaszárat, vöröshagymát, zúzott fokhagymát gyakori kevergetés mellett lepirítjuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket.
Egész bors, babérlevél, kakukkfű, majoranna.
Csapott ek kristálycukrot adunk hozzá. Rövid karamelizálás után 15 dkg paradicsompürét adunk hozzá és kész a mártás. Mérsékeljük alatta a tüzet vagy felre is húzhatjuk, hogy lisztszórással sűríthessük, de csak abban az esetben, ha a húst csíkozva tettük bele. Ellenkező esetben a végén, a puhára párolt hús -szeleteléshez történő- kiemelése után sűrítjük a mártást. Felöntjük 2 dl vörösborral. Ebbe visszahelyezzük a húst és puhára pároljuk.
Rizzsel vagy burgonyaropogóssal tálaljuk.

Válasz

Dezső, köszönjük a fórum indítását, várjuk további receptjeidet.

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia 8 órája új képet töltött fel:

Aprilisi_keso_delutan_2024_2191011_5509_s

Kovácsné Terézia 1 hete új képet töltött fel:

Kerekto_szabadido_kozpont_2024_aprilis_2190879_9869_s

Kovácsné Terézia 2 hete új képet töltött fel:

Tulipan_2024_aprilis_2190700_3096_s

Kovácsné Terézia 4 hete új képet töltött fel:

Kerekto_szabadido_kozpont_kornyeken_2190403_2528_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu