Kóny: Gasztronómia (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Kóny klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 964 fő
  • Képek - 7672 db
  • Videók - 708 db
  • Blogbejegyzések - 138 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,
Enzsöl Imréné Aller Piroska
Kóny klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kóny klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 964 fő
  • Képek - 7672 db
  • Videók - 708 db
  • Blogbejegyzések - 138 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,
Enzsöl Imréné Aller Piroska
Kóny klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kóny klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 964 fő
  • Képek - 7672 db
  • Videók - 708 db
  • Blogbejegyzések - 138 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,
Enzsöl Imréné Aller Piroska
Kóny klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kóny klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 964 fő
  • Képek - 7672 db
  • Videók - 708 db
  • Blogbejegyzések - 138 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 8 db

Üdvözlettel,
Enzsöl Imréné Aller Piroska
Kóny klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Gasztronómia

Ezt a témát Horváth Dezső indította 7 éve

"Aki magyar addíg eszik, míg a koporsóba teszik!"
Háziasszonyoknak, műkedvelőknek: újat, olcsón, gyorsat, finomat, nó és egészségeset!

Hozzászólások eddig: 12

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Halász Norbert üzente 2 éve

Augusztus 20. alkalmából ajánlok egy kisfilmet szeretettel a kenyérsütésről. A kenyér kemencében és vadkovásszal készült, de otthoni sütőben is elkészíthetitek:

https://www.youtube.com/watch?v=BA47uaNP3HQ

Válasz

H T üzente 2 éve

Megpróbálom kicsit megrázni ezt a fórumot.:)

Itt nagyon sok érdekes gasztrocikket olvashattok és főzős videóval találkozhattok, természetesen hozzá is lehet szólni a receptekhez:)

www.foodflash.hu

Válasz

Horváth Dezső üzente 7 éve

Kitűnő előétel svéd recept után.

Vegyünk egy jókora -nyers- lazacfilét.
Bőrével lefelé fóliára helyezzük. 2 kanál tengeri sóval, 1 kanál barnacukorral, frissen reszelt tormával, frissen reszelt céklával, reszelt citromhéjjal és kaporral bedörzsöljük, meglocsoljuk 1-2 cent snapsszal és a fóliával szorosan, légmentesen becsavarjuk. Valamilyen nehezékkel (kb. 2 kg.) lenyomatva két napra hűtőszekrénybe
tesszük. A só kiszívja a húsból a nedvességet, így akár egy hétig is eláll.
Levágjuk a bőrét és vékonyan szeleteljük.

Hozzá öntetet készítünk:
Tejföllel, magos mustárt, vagy dijoni mustárt, kaprot és frissen őrölt tarkaborsot összekeverünk.

Friss salátával tálaljuk:
Kígyóuborka, jégcsapretek, újhagyma, sárgarépa, fejessaláta, kapor, ecet, olivaolaj, víz, bors, fokhagyma.

Válasz

Horváth Dezső üzente 7 éve

Zöldfűszeres pisztráng foliában

Egészben, vagy filézve készíthetjük és természetesen nem csak pisztrángból. A süllőből is kitűnő..

A halat beirdaljuk. Oldalait, belsejét borsozzuk. Inkább ajánlom a fehérborsot.
Egy nagy vágódeszkán, kb. 45 %-ban bazsalikomot, 35 %-ban turbolyát, 20% citromfüvet (természetesen frisset) egy nagy késsel összedarabolunk. Mint a petrezselymet.
Lehetőleg nagyszemű tengerisóval meghintjük és alaposan összekeverjük.
Ebbe a zöldfűszer keverékbe hempergetjük a halakat, melyeket alufóliába csavarunk és grillen, vagy rost sütőn, esetleg a tábortűz parazsában néhány perc alatt elkészítünk.

Válasz

Horváth Dezső üzente 7 éve

Citromos almaleves

1 kg alma, 1 kissebb -vagy 1 fél citrom, 2 dl tejszín, diónyi vaj, 1 adag vanília fagylalt, csipetnyi só, fahéj,
szegfűszeg.

A vajon megpároljuk a lehéjazott, szeletelt almát. Vízzel felengedjük, sózzuk és 10 percig forraljuk.
Egy másik edénybe kevés forróvízben elkeverjük a fahéjat, a szegfűszeget és a citrom reszelt héját.
Mielőtt levennénk a levest a tűzről, beleőntjük a tejszínt. Óvatos keverés mellett, hagyjuk egyet rottyanni.
Szűrőn keresztül beleöntjük a fűszeres levet, és a kifacsart citromlevet ízlés szerint (nem kell mindet).
Lehűtjük és a fagylaltal tálaljuk. Mentalevéllel díszíthetjük.

Válasz

Horváth Dezső üzente 7 éve

Erőleves

Macerásan hangzik. A főzési idő 4,5-5 óra. De, az íze és a hatása (másnaposság ellen)...

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségben csinálni. 3 liter vízhez 4 tojásfehérje kell.
Fél kiló marhahúst gorombára darálunk. Fele annyi szárnyasaprólékot és néhány ritka marhacsontot (lapocka, borda, amelyek nem tartalmaznak csontvelőt) feldarabolunk, leforrázzuk és megmossuk.
Sárgarépa, petrezselyemgyökér -nekem csak: fehérrépa-, zeller, kelkáposzta, gomba, megtisztítva és darabolva kell, hogy a levesbe kerüljön. Vöröshagyma kettévágva, és ha lehet, elvágott felüket kissé pirítsuk le, ez hozzájárul a leves aranysárga színéhez. Fokhagyma tisztítva egészben, csak úgy a paradicsom és a paprika.
Fazékba a tojásfehérjét kissé felverjük. 1 ek. paradicsompürével, kevés vízzel tovább keverjük, majd belekerülnek sorban az anyagok. A darált marhahús, a zöldségek, a csirkeapró, a csont, a fűszerek - só, egészbors-, vöröshagyma, gomba és egy kevés víz. Alaposan elkeverjük fakanállal és csak ezután ragadunk kovakövet, vagy öngyújtót, helyenként gombot, felcsavarva kilencesre..
Gyakori kevergetés mellett forraljuk fel, amikor ez megvan, beletesszük a zellerzöldet és a petrezselyemzöldjét és lehalkítjuk. Lassú tűzön elkezdjük, 4,5-5 órán keresztül főzzük. Rövidesen azt tapasztaljuk, hogy -ÚRISTEN MINDJÁRT DÉL ÉS A MÁSODIKHOZ MÉG NEM IS KEZDTEM HOZZÁ!- feljön a leves tetejére a tojásfehérjével összefogott "cucc". Semmi baj, nem kell keverni.
A kész levest a tűzhelyről levéve 15 percig pihentetjük. Merítőkanál segítségével, tiszta, vizezett konyharuhával bélelt szűrőn keresztül leszűrjük. A leves tetejéről a zsírt kanállal lemerjük. A maradék zsírcseppeket a leves tetejére helyezett papírszalvétákkal itatjuk fel.
Szükség szerint sózzuk.
Levesbetétként a hagyományos levestészták mellett/helyett, adhatunk csíkokra vágott palacsinta tésztát, borsót, zöldbabot és csirágot, tojáskocsonyát vagy tojás sárgáját.
De ne feledjük tálaláskor frissen vágott petrezselyemzöldel meghinteni!
Nyáron lehűtve, hidegen is fogyasztható!

Válasz

A fiatalember, akitől ezeket a kiváló recepteket kapjuk, nyolcadik osztályos korában ezt írta egy osztályfőnöki kérdésre: "azért szeretnék szakács lenni, mert szeretek főzni, szeretem az ínyenceket."

Válasz

Horváth Dezső üzente 7 éve

Francia hagymaleves

Személyenként 1-1 nagy fej vöröshagymát számoljunk.
Eredetileg, vöröshagyma és medvehagyma kellene bele, de utóbbi helyett lilahagymát szoktam..
Vajon megpároljuk a félbe, majd szeletekre vágott hagymákat.
Ha ezzel megvolnánk, apróra darabolt fokhagymát teszünk bele és megszórjuk liszttel.
Gyarorlatilag világos rántást készítünk. Felengedjük -előző napi- húslével, vagy csontlével, ezek hiányában vízzel és egy erőleveskockával.
Sóval, fehérborsal ízesítjük. Amint felforr máris kész!
Reszeltsajtra és pirított kenyérkockákra merjük.
Próbáljk csak ki!

Válasz

Horváth Dezső üzente 7 éve

Párolt marhasült

Felsált, gömbölyű felsált vagy fehérpecsenyét (mikor melyik akciós a tescóba :)) használjunk. Kb 60 dkg 4 főre. Készíthetjük egy darabban és a végén a mártásból kiemelve szeleteljük, vagy (1x1x4 cm) felcsíkozva.
A húst lisztbe forgatjuk és kiolvasztott szalonna zsírján, hirtelen átforgatjuk, elősütjük. Kiemeljük, félretesszük.
A zsírban barnamártást készítünk. Vékonyra felkarikázott sárgarépa, fehérrépa, zeller, gombaszárat, vöröshagymát, zúzott fokhagymát gyakori kevergetés mellett lepirítjuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket.
Egész bors, babérlevél, kakukkfű, majoranna.
Csapott ek kristálycukrot adunk hozzá. Rövid karamelizálás után 15 dkg paradicsompürét adunk hozzá és kész a mártás. Mérsékeljük alatta a tüzet vagy felre is húzhatjuk, hogy lisztszórással sűríthessük, de csak abban az esetben, ha a húst csíkozva tettük bele. Ellenkező esetben a végén, a puhára párolt hús -szeleteléshez történő- kiemelése után sűrítjük a mártást. Felöntjük 2 dl vörösborral. Ebbe visszahelyezzük a húst és puhára pároljuk.
Rizzsel vagy burgonyaropogóssal tálaljuk.

Válasz

Dezső, köszönjük a fórum indítását, várjuk további receptjeidet.

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Kovácsné Terézia írta 1 napja a(z) Januári késő délután. képhez:

Januari_keso_delutan_2059504_6653_s

Köszönöm.

Enzsöl Imréné Aller Piroska 1 napja új képet töltött fel:

Racz_magdolna_gyaszjelentese_2059644_5344_s

Enzsöl Imréné Aller Piroska írta 1 napja a(z) In memoriam fórumtémában:

Elhunyt RÁCZ MAGDOLNA életének 66. évében váratlanul...

Enzsöl Imréné Aller Piroska írta 2 napja a(z) Januári késő délután. képhez:

Januari_keso_delutan_2059504_6653_s

Gyönyörű felvételek, Terike. Köszönjük szépen!

Kovácsné Terézia 3 napja új képet töltött fel:

Januari_keso_delutan_2059504_6653_s

Kovácsné Terézia 3 napja új képgalériát töltött fel:

Kóny 2018

Januari_keso_delutan_2059504_6653_t

Enzsöl Imréné Aller Piroska 5 napja új képet töltött fel:

Rigo_vince_1940_2059308_2677_s

Enzsöl Imréné Aller Piroska 5 napja új képet töltött fel:

Rehoreg_irma_1942_2059307_6366_s

Enzsöl Imréné Aller Piroska 5 napja új képet töltött fel:

Csonka_csalad_2059306_9689_s

Enzsöl Imréné Aller Piroska 2 hete új képet töltött fel:

1957_majus_1-002_2058100_2241_s

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu